سیلندر هیدرولیک چیست و انواع آن کدام است؟ اگر به دنبال پاسخ این پرسش هستید، صفحه ی درستی را برای مطالعه انتخاب کرده اید. با ما همراه باشید تا در مورد این ابزار، اطلاعات جامع و کاملی بدست آورید.
به عنوان اولین توضیح باید بدانید سیلندر به هر گونه واحد هیدرولیکی گفته میشود که از یک پلانجر یا پیستون ساخته شده و توسط یک سیال درون یک محفظه ی استوانه ای با تحت فشار قرار گرفتن، حرکت میکند. از اجزای کلی سیلندر، میتوان به لوله یا استوانه، دو کلاهک انتهایی، میله پیستون و واشرهای آب بندی روغن اشاره کرد. اکنون که با تعاریف ابتدایی آشنا شدهاید، در ادامه به معرفی سیلندر هیدرولیک میپردازیم و انواع آن را معرفی میکنیم.
سیلندر هیدرولیک چیست؟
در یک تعریف کوتاه، میتوان این ابزار را به صورت زیر تعریف کرد:
وسیلهای که بتوان به کمک یک سیال و برای به حرکت درآوردن اجسام، نیروی خطی ایجاد کرد، سیلندر هیدرولیک گفته میشود.
روش عملکرد این نوع سیلندر:
سیستم هیدرولیک از یک موتور هیدرولیکی، یک یا چند سیلندر، یک سری قطعات و اتصالات و یک پمپ تشکیل شده است. پمپ توسط موتور به کار افتاده و روغن را در محفظه به جریان میاندازد. روغن فشارسازی شده به عنوان عامل حرکت سیلندر، به منظور ایجاد حرکت خطی نقش خود را ایفا میکنند.
اجزای سیلندر هیدرولیک عبارتند از:
- گردگیر
- آب بند
- بیرینگ
- درپوش (cap)
- مسیر حرکت پیستون
- بدنه سیلندر
- پیستون
- اورینگ
- رینگ بلبرینگ
- آب بند پیستون
- پیچ و مهره
- پایه
اکنون که با نحوهی عملکرد و همچنین اجزای این سیلندر آشنا شدهاید، بد نیست در مورد کاربردهای آن نیز اطلاعات کلی داشته باشید. از مهمترین کاربردهای این سیلندر در صنایع مختلف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
صنایع فولاد، صنایع شیمیایی، صنایع معدنی، ساخت ماشین آلات کشاورزی، انتقال قدرت و سرعت در دستگاههای صنعتی، شکل دهی ورقهها و ایجاد فرم بدنه خودرو در صنعت خودروسازی
در ادامه انواع سیلندرهای هیدرولیک را معرفی میکنیم.
انواع سیلندر یا همان جک هیدرولیک کدام اند؟
تقسیم بندی جک های هیدرولیک به دو صورت انجام می شود:
تقسیم بندی براساس عملکرد سیلندرها
- سیلندر یک طرفه
- سیلندر دو طرفه
تقسیم بندی براساس ویژگی سیلندرها
- سیلندرهای پلانجری یا رام سیلندر
- سیلندرهای تلسکوپی
- سیلندرهای کابلی
- سیلندرهای دیافراگمی
سیلندرهای هیدرولیکی یک طرفه
در این نوع سیلندرها، سیال تنها از یک سمت فشار اعمال میکند و از نیروی خارجی در سمت دیگر سیلندر یا یک فنر برای بازگشت به حالت اولیه استفاده میشود. به دلیل مشکلات ذاتی فنرها، این نوع سیلندرها برای استفادههای طولانی مدت، کاربردی نیستند.
سیلندرهای دو طرفه
اعمال فشار در این نوع از سیلندرها از دو طرف انجام میشود. فشار روغن موجب حرکت رفت و برگشت در این نوع سیلندر میشود. میل پیستونهای این ابزار از دو نوع دو محوره و یک محوره هستند. میل پیستون در حالت دو طرفه، در دو طرف سیلندر قرار میگیرد. سرعت حرکت دو میله پیستون نیز با یکدیگر برابر است.
سیلندرهای پلانجری
معمولاً این نوع از سیلندرها را به صورت عمودی قرار میدهند. عمودی قرار گرفتن آنها باعث میشود، زمانی که تغذیه سیال به سیلندر متوقف میشود، وزن شفت و پیستون، آن را به حالت اولیه برگردانند. این نوع از سیلندرها بیشتر در تعمیرگاههای اتومبیل کاربرد دارند.
سیلندرهای تلسکوپی
این مدل از سیلندرها را با نام سیلندرهای چند مرحلهای نیز میشناسند. حداکثر تعداد مراحل این سیلندرها شش مرحله است. لازم به ذکر است که در صورت محدود بودن فضا، سیلندرهای تلسکوپی را به کار میگیرند. این سیلندرها دارای قابلیت کورس بالا بوده و به دو صورت یک طرفه و دو طرفه طراحی شدهاند. کاربرد این نوع سیلندرهای هیدرولیک بیشتر در ساخت جرثقیلها و لیفتراکها است.
سیلندرهای کابلی
سیلندرهای کابلی کاربردهای قابل توجهی دارند و میتوانند علاوه بر سیستم هیدرولیک، از سیستم پنوماتیک نیز استفاده کنند. سیستمهایی که دارای کورسهای بالایی بوده و از نوع دو طرفه هستند. از این نوع سیلندرها نیز در محیطهایی که فضای آنها محدود است، استفاده میکنند. نیز استفاده کنندرولیمندطراحی شدهام می اولیه استفاده می
سیلندرهای هیدرولیک دیافراگمی
سیلندرهای دیافراگمی، سیلندرهایی هستند که در حال حاضر در دو نوع تولید میشوند:
سیلندرهایی با دیافراگم تخت
و سیلندرهایی با دیافراگم لبه گرد
از مهمترین ویژگی این محصول، میتوان به عدم نشتی دور پیستون اشاره کرد.
جمع بندی
در مطلبی که پیشتر مطالعه کردید، به معرفی سیلندر هیدرولیک و انواع ان پرداختیم. دانستید که عملکرد این سیلندر به چه صورت است و دو دو دسته کلی تقسیم بندی میشوند.